Minden papagájfaj más és más, ezért az aktívan dolgozó tenyésztők jelentős részének tudása is fajspecifikus és csak az alapokra terjedhet ki.

Papagájok tenyésztése

Minden papagájfaj más és más, ezért az aktívan dolgozó tenyésztők jelentős részének tudása is fajspecifikus és csak az alapokra terjedhet ki. A tenyészteni kívánt papagájfajt illetően ezért minden esetben szakemberek tanácsát kell kérni. A tenyészpapagájokat el kell különíteni más pároktól, vagy a nem tenyésztésre szánt állománytól. A tojást vagy fiókákat nevelő madarak nagyon territoriálisak, és más madarak jelenlétében elkerülhetetlenek a harcok. Ha egynél több papagájpárod van, akkor egy egyedi tenyésztő röpdére lesz szükséged, amelyben minden párnak külön szekció van.

Fontos kérdés, hogy pontosan mennyi helyre van szüksége egy tenyész papagáj-párnak? A közepes méretű papagájpároknak (pl. kakaduk) legalább 3 méter hosszú, 1 méter mély és 2 méter magas röpdére van szükségük. Ezen belül egy legalább 80 x 80 cm x 50 cm-es, fából készült fészkelőhelyet tartalmazó beltéri részre van szükség. Ha ezt a fedett részt megemeljük a padlótól, és az alját dróthálóval béleljük ki, a tenyészvolier könnyebben tisztítható, mivel az ürülék nagy része a padlóra hullik (amely lehet betonozott vagy csempézett).

A rajban élő madarak, mint például a kakaduk, a hullámosok és a pintyek jobban megbirkóznak a szűk tenyészhelyekkel, mint a territoriálisabb madarak. A nem rajban élő fajok sokkal több helyet igényelnek, hogy a hím és a nőstény madaraknak legyen saját személyes terük. A személyes tér megfelelő nagysága a tojásrakás időszakában fellépő, sokszor meglepő méretek öltő papagájagresszió miatt rendkívüli fontossággal bír.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.